Какво е трюфел?
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса,
благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати от древни
времена, те са считани от гърците и римляните за естествен афродизиак.
През средновековието се анатемосват заради нечистата им слава и
остават „привилегия” само на селяните, които не се отказват лесно от
качествата и вкуса им. По- късно с Ренесанса, когато чувствеността и
насладата се преоткриват, те отново влизат в европейските кухни на
големите замъци, нерядко и ползвани като разменна монета за влияние и
дивиденти в политиката. Трюфелите се свързват с множество известни
имена като Росини, Байрон и други кулинарни ценители. И до днес те
имат своите върли почитатели, неспособни на опишат усещанията, които
техния вкус поражда при срещата си с небцето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар