Трюфелите (Tuber) са вид гъби.
Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни,
червени и бели, откъдето и наименованието „черен диамант“, което им се
дава понякога.
Отглеждат се много трудно, което, заедно със създадения стереотип,
ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с
благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите
започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм.
Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя
държава се търгуват. [1],[2].
Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен
трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща
най-вече в Южна Франция и Северна Италия.
Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки
това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.
Според цвета, трюфелите са предимно бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.
Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са
зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.
Класифицирането на трюфелите се прави също по големина, като
по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и по качество в
зависимост от едрината, нараняванията или червясването.
Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е
специфичен за всеки различен вид. Дори е достатъчно да усетите мириса
на трюфелите, за да определите от кой вид са. Това го умеят единствено
хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това, и
които са виждали и сравнявали различни видове.
Трябва да се знае също така, че има лъжливи и отровни трюфели.
Няма коментари:
Публикуване на коментар